Miskolci az új találmány

A mérgekkel szemben ellenállóbb, és a környezetet is jobban kíméli elődeinél az a katalizátor, amelyet egy miskolci cég fejlesztett ki több hónapos munkával. Az ehhez kapcsolódó technológiával együtt elsősorban a fedett szennyvíztisztítók légterébe jutó szennyeződéseket tudják összegyűjteni és megsemmisíteni.
 

katalizator_151124_vcs_01.jpg

Fotó: Végh Csaba

Szennyvíztelepek levegőjében számos káros anyag keletkezhet: kén vagy halogén tartalmú mérgek. Egy miskolci fejlesztésű katalizátor azonban összegyűjti azokat a kis koncetrációjú, illékony anyagokat, amelyek a lefedett szennyvízmedencék elszívott levegőjében vannak, és a környezetbe jutva káros hatásuk lehet. Ezt a műszert egy miskolci cég fejlesztette ki egy innovációs pályázat részeként.

– Ez a technológia annyival tud többet, hogy alacsonyabb hőfokon, kisebb energiafelhasználással, így energiatakarékosabban végzi el a megsemmisítést – mondta Pinczés Imre, a KwakLab kutató mérnöke.

katalizator_151124_vcs_08.jpg

A saját gyártmányú környezetvédelmi katalizátor mellett egy komplett rendszert is kidolgoztak, amelyet elsősorban ipari szennyvíztelepekre szánnak, de máshol is alkalmazhatók.

– A növényi olaj gyártástól kezdődően egyéb technológiákon át is alkalmazható, ahol légtérbe kis koncentrációban vagy akár magasabb koncentrációban is, de még gazdaságosan nem égethető vagy nem megsemmisíthető koncentrációban van jelen a kilépő szennyezés – magyarázta Horti András, az OLP-TECH Kft. projektvezetője. – Ez a technológia minden ilyen folyamatnál felhasználható.

A következő időszakban a telepíthető berendezések adatait hasonlítják össze a laboratóriumi mérések eredményeivel. A projekt végső célja az, hogy olyan, magyar környezetvédelmi célú katalizátor jöjjön létre, amelyet a hozzákapcsolódó technológiával együtt lehet értékesíteni.

katalizator_151124_vcs_13.jpg

Forrás: minap.hu